Fietje Oostergetel
 (1921-2015)

15013

koerierster
– werkt ook mee aan de EHBO-voorziening van Groep 2000

Sophia Henrietta Adriana Oostergetel is geboren op 19 juni 1921 te Amsterdam. Haar vader is eigenaar van de zeer gerespecteerde hoedenwinkel ‘De Prijslijst’ in de PC Hooftstraat in Amsterdam-Zuid. Daar groeit ze op.

In de oorlog raakt Fietje Oostergetel na verloop van tijd betrokken bij illegale activiteiten. Eerst sluit zij zich aan bij Vrij Nederland, daarna bij Groep 2000. Bij Groep 2000 is zij onder meer koerierster van Martin Buring en Jan Dekker. Zij is ook betrokken bij het opzetten van EHBO-posten. In het Beknopt Verslag schrijft Jacoba van Tongeren dat zij als Groepslid haar sporen heeft verdiend. Ook vermeldt Jacoba dat zij aan het eind van de oorlog overgaat naar de Binnenlandse Strijdkrachten.

Kort na de bevrijding sluit Oostergetel zich aan bij de UNRRA (the United Nations Relief and Rehabilitation Administration). Van februari 1946 tot november 1946 is zij assistent Welfare Officer in het children’s centre in Freising (Alchach Dachau); hier worden Poolse kinderen uit de concentratiekampen opgevangen met de bedoeling hen voor te bereiden op terugkeer naar hun eigen land.

In Freising ontmoet zij de Amerikaanse luitenant William T. French, met wie zij later in april 1947 in Washington D.C. trouwt. Uit dit huwelijk worden vier kinderen (dochters) geboren. Haar verdere leven zet zij zich in voor haar kinderen en kleinkinderen. Zij brengt het grootste deel van haar leven door in Pittsford, New York.

Op 29 april 2015 overlijdt Fietje Oostergetel daar vredig , 70 jaar nadat Nederland door de geallieerden werd bevrijd.

Anne-Marie Oostergetel-de Campos Calrao (nicht)

⇐ terug