Onthulling standbeeld –  Boekpresentatie  –  Interviews  –  De Bonnenkoningin  –  Brieven aan Jacoba
 

De Bonnenkoningin
voorstelling van Karel Baracs, de Stadsverteller van Amsterdam.

Baracs brengt de periode 1943-1945 tot leven toen Amsterdam gebukt ging onder de Duitse bezetting. De hoofdrol is weggelegd voor Jacoba van Tongeren (1903-1967), ook wel ‘De Bonnenkoningin’ genoemd omdat zij in een speciaal vest onder haar kleding 5.000 voedselbonnen kon smokkelen.

In een tijd waarin mannen veelal de dienst uitmaakten, zat Jacoba als enige vrouw in de top van het Amsterdamse verzet. Zij stond als leider van verzetsgroep Groep 2000 haar mannetje en stuurde 150 verzetsstrijders aan die overvallen pleegden op distributie-kantoren en met elkaar ongeveer 4.500 onderduikers verzorgden.

Het verhaal van Karel Baracs gaat over keuzes, dilemma’s en moed. Het vertelt over de gebeurtenissen rond Groep 2000 die uiteindelijk leidden tot de fusillade in het Wetering-plantsoen van 30 politieke gevangenen op 12 maart 1945.

Bezoek onze Onderwijspagina voor meer uitgebreide informatie.


(Om een video beeldvullend te bekijken, klik tijdens het afspelen rechtsonder in de video op het onderbroken vierkantje. Klik rechtsonder op het onderbroken plusje om weer terug te keren naar deze pagina)

De Bonnenkoningin

Nagesprek met Paul van Tongeren

Nagesprek met basisschoolleerlingen van Het Festival en De Octopus te Zwolle

Nagesprek met Rob Waaker

Nagesprek met Wil Folmer

Nagesprek met Els van Tongeren

De code van GROEP 2000