Simon Laan
(1909-1978)

12020

chauffeur, monteur bij de ambulancedienst
– rechterhand van Ariënne van Kalken

Simon Laan wordt geboren op 22 juli 1909 in Oostzaan als zoon van Sijmen Laan en Jantje Davids. Zijn vader was een boer uit de Wijdewormer. Hij heeft twee broers Klaas en Cor. Simon was melkslijter en haalde en bracht melkbussen bij de boeren; later werd hij touringcarchauffeur. Simon Laan is in 1932 getrouwd met Gerritje Krom (1910) Uit dit huwelijk zijn 3 dochters geboren.

Toen de oorlog uitbrak woonde hij in Bussum. In het begin van de oorlog moest hij Duitse schoolkinderen van Bussum naar Amsterdam rijden en aan het einde van de schooldag weer naar huis brengen. Hij moest dan in de buurt van zijn bus blijven wachten. Toen heeft hij, naar later bleek, zijn tweede vrouw Johanna Maria (Annie) van Oostveen (1910-1978) leren kennen, die elke dag haar vierjarig dochtertje naar school bracht. Annie woonde met haar man Gerard Geurts en hun twee kinderen in de Lange Leidse Dwarsstraat 178. Simon werd een huisvriend van het gezin. Toen de man van Annie voor de Arbeitseinsatz te werk werd gesteld bloeide een liefde op tussen beiden en kreeg Annie haar derde kind.

Bij Groep 2000 heeft Simon Laan zich ingezet als chauffeur, monteur. Hij was in de periode september 1944-mei 1945 mede-hoofd van de Verenigde Ambulance Dienst van Groep 2000 (van het Marinehospitaal en het GGD-ziekentransport).

Na de capitulatie heeft Groep 2000 onder auspiciën van het Nederlandse Rode Kruis repatriëringswerkzaamheden uitgevoerd. Simon Laan is op 21 juni 1945 één van de vijf ambulancechauffeurs geweest die voor Groep 2000 vanuit Den Haag in drie dagen naar Wiesbaden is gegaan. Hier is heel wat voorbereiding aan vooraf gegaan, eerst een verkenningstocht om te zien wat er aan begeleiding en ambulanceauto’s nodig was, daarna de tocht in colonne met auto’s van het Rode Kruis om overlevenden uit de kampen op te halen. Simon Laan was hier als rechterhand van Ariënne van Kalken (die het transport organiseerde) nauw bij betrokken.

Aan het eind van de oorlog besloten Simon en Annie verder door het leven te gaan. Zij scheidden beiden van hun echtgenoten en trouwden met elkaar in 1947. Het echtpaar heeft achtereenvolgens in Bussum en Scheveningen gewoond. Simon heeft na de oorlog als touringcarchauffeur gewerkt. In hun woning in Scheveningen hing de oorkonde van Groep 2000 in de gang. Op zeker moment hebben ze de oorkonde echter weggehaald; ze vonden het niet aardig, niet gastvrij staan voor de Duitse badgasten die bij hen kwamen logeren. De oorlog was voorbij.

Simon Laan overleed op 22 december 1978 in Katwijk aan den Rijn.

Vera Apetz (kleindochter)

⇐ terug