Paul Gustave Sidonie Guermonprez (Henk Hellinga, Bart)
(1908- 1944)
– eigenaar van een fotografie- en reclamebureau
– maakt deel uit van de Raad van Verzet en is betrokken bij meerdere overvallen.
Paul Gustave Sidonie Guermonprez, alias Henk Hellinga en Bart, wordt op 28 december 1908 te Gent (België) geboren. De familie vlucht in 1917 naar Nederland. Paul voltooit in 1930 een opleiding aan de Suikerschool in Amsterdam waarna hij naar Nederlands-Indië reist om te worden ingeschakeld bij een suikercampagne. Mede door zijn verzet tegen de ongelijkwaardige behandeling van de Indonesiërs door de Europeanen wordt hij in 1932 ontslagen. Vanuit een groeiende interesse voor moderne architectuur, reclame, fi lm en fotografi e start hij in augustus 1932 een studie aan het Bauhaus in Berlijn. In 1934 raakt hij als docent fotografi e betrokken bij de Nieuwe Kunstschool te Amsterdam. Hij richt in datzelfde jaar het reclamebureau Co-op 2 op. Maar op 1 april 1942 heft hij Co-op 2 weer op omdat hij zich niet wil aansluiten bij de Kultuurkamer. Hij trouwt april 1939 met Trude Jalowetz, een uit Tsjechoslowakije afkomstige weefster.
Guermonprez wordt in augustus 1940 directeur van het Algemeen Secretariaat van de Nederlandse Unie in Den Haag. Hij slaagt erin om deze vereniging met circa 800.000 leden organisatorisch goed op poten te zetten. Van 4 mei 1942 tot 30 juli 1943 is hij als gijzelaar geïnterneerd in St. Michielsgestel. Na zijn vrijlating duikt hij onder en neemt hij actief deel aan het verzet. Hij werkt mee aan de Brandarisbrief en heeft contact met de Persoonsbewijzen Centrale. Met onder anderen Gerrit Jan van der Veen en Gerben Wagenaar maakt hij vanaf de nazomer van 1943 deel uit van de leiding van de Raad van Verzet en onderhoudt hij de contacten met verzetsgroepen in Twente, Noord-Brabant en Limburg. In Noord- en Zuid-Holland is hij betrokken bij het organiseren en uitvoeren van diverse overvallen, onder meer op het distributiekantoor Borgerstraat in Amsterdam, en sabotage-acties. Guermonprez is een groot organisator, heeft een voorbeeldige nauwkeurigheid en een onuitputtelijke werkkracht. Het is een man die intens en onstuimig leeft. Hij is de leider van de Kring Borgerstraat, waar ook Henk Dienske deel van uitmaakt en Jaap Balder mee samenwerkt. De contacten van Groep 2000 met de Kring Borgerstraat lopen steeds via Henk Dienske, Jaap Balder en Paul Guermonprez.
Na de arrestatie van Henk Dienske sluit Kring Borgerstraat zich als Kring 1400 aan bij Groep 2000. Paul Guermonprez is een trouwe vriend. Kring 1400 blijkt op meerderen terreinen een grote steun voor Groep 2000.
Op 4 april 1944 arresteren de Duitsers Paul Guermonprez. Hij wordt op 10 juni 1944 ter dood veroordeeld en direct gefusilleerd. In de afscheidsbrief aan zijn ouders en zijn broer Oscar en diens vrouw, schrijft hij: ‘Weet dat mijn leven gelukkig was, gelukkig door wat jullie voor me betekenden, en dat dit einde niet alleen een waardig einde is, maar een einde dat bij mijn leven past. (…) Zo zal mijn allerlaatste ogenblik ook zijn, ik verzeker het jullie: ik zal niets anders zien dan jullie, ik zal jullie lachend aanzien met de allerbeste wensen en het allerliefste voor jullie verdere levens.’
PvT