Martha Bakker
 (1920- 2012)

10015

kinderverzorgster
– informatrice bij de Onderzoek-Centrale

Martha Bakker wordt geboren op 5 januari 1920 in Leiden. Zij is de dochter van Jacob Bakker en Jacoba Smit. Zij had een oudere zus Mies en een oudere broer Dirk (mijn vader). Haar vader was de zoon van een huisarts uit Assen. Het gezin behoorde tot het kerkgenootschap ‘het Leger des Heils’. Martha was in haar jeugd vaak ziek en ze moest vaak naar therapie.

Voor de oorlog is het gezin verhuisd naar Amsterdam. Het gezin Bakker heeft in een kleine benedenwoning op het J.J.Cremerplein 52hs in Amsterdam-West gewoond (vlakbij de Jacob van Lennepkade). De middelbare schooltijd hebben de kinderen Bakker in Amsterdam doorgebracht.

In de oorlog was Martha kinderverzorgster. Zij maakte als assistente enige tijd deel uit van de Onderzoek-Centrale onder leiding van Kees Reitema. Mede aan de hand van door haar bij huisbezoeken opgedane informatie werd al of niet tot hulpverlening aan onderduikers vanuit Groep 2000 overgegaan.

Na de oorlog is Martha het huis uit gegaan en op kamers gaan wonen. Ze kreeg een betrekking bij het Gemeenschappelijk Administratiekantoor (GAK). Later kwam ze te wonen in een flat op het Surinameplein in Amsterdam. Bij het GAK heeft ze de 66-jarige weduwnaar Willem Kalff leren kennen, met wie zij op 52-jarige leeftijd in Amsterdam is getrouwd. Zij werd weduwe toen ze 72 jaar oud was.

Martha Bakker vertelde nooit veel over wat er in haar omging. Ze zag er verzorgd uit. Ze was een gelovige vrouw (bad altijd voor het eten). Ze was een vrouw met vaste gewoontes. Zo at ze bijvoorbeeld altijd het zelfde ontbijt, waar ze ook was en ging ze altijd naar de zelfde winkels. Tot op oudere leeftijd heeft ze altijd zelf haar kleding gemaakt. Ze was heel trouw in haar vriendschappen. Helaas kreeg ze uiteindelijk last van dementie.

Martha Bakker is op 92 jarige leeftijd in Amsterdam overleden.

Joletta Bakker (nicht)

⇐ terug