Max Nauta
 (1896- 1957)

schilder van portretten, stadsgezichten
en landschappen.
– ontwerper van het Groepsembleem van
Groep 2000 en de oorkonde die in 1945 aan Prins Bernhard wordt aangeboden.
– schilder van het portret van Jacoba

Marten Ykes Nauta is 2 april 1896 geboren in Deventer als zoon van een bakker die een begaafd autodidact is in de schilderkunst. Op studiereis in Tsjechië, leert Max zijn vrouw kennen. Zijn liefde voor Boheems glas doet hem naast het schilderen, ook kiezen voor glasbeschildering. Zijn beschilderde glas-in-loodramen, met historische figuren en symbolen die ontleend zijn aan de Nederlands protestantse traditie en de vrijmetselarij, zijn verspreid over Nederland en Engeland.

Nauta maakt veel schilderijen van monumentale architectuur, stadsgezichten en landschappen. Na de bevrijding krijgt hij veel eervolle opdrachten voor officiële portretten. Hoogtepunt is het portret van Winston Churchill uit 1955 dat in de Tweede Kamer hangt. Hij maakt ook portretten van koningin Wilhelmina in 1936 en een Staatsieportret van koningin Juliana in 1948.

Hij is vrijmetselaar en betrokken bij Groep 2000. Hij ontwerpt onder andere het groepsembleem en ook de Oorkonde van Groep 2000 die is opgedragen aan Prins Bernhard als Opperbevelhebber der Binnenlandse Strijdkrachten en hem in juli 1945 wordt aangeboden.

In het najaar van 1945 organiseren de ‘ondergedoken kunstenaars’ in het Rijksmuseum een tentoonstelling. Max Nauta wil aandacht vragen voor de vrouw en het verzet. Zeer tegen haar zin poseert Jacoba van Tongeren na lang aandringen van Max Nauta voor het portret dat op de cover van dit boek staat afgebeeld. Nauta schildert ook een portret van haar vader. Max Nauta overlijdt op 18 december 1957 in Amsterdam.

PvT

⇐ terug