Maia Malvine Kaufmann
(1919-2017)

11050

beeldhouwster
– co-assistente bij de Onderzoek-Centrale en koerierster

Maia Kaufmann wordt geboren op 7 december 1919 te Amsterdam. Zij is de dochter van Robert Henry Kauffmann en Fanny Annelie Mendes de Leon. Haar vader is Joods, haar moeder is er haar hele leven van uitgegaan dat zij niet-Joods was (op grond van haar stamboom). Acht jaar geleden is gebleken dat zij wel Joods was, nadat haar kleindochter haar DNA heeft laten bepalen. De ouders van Maia zijn in de oorlog niet vervolgd, veel familieleden zijn echter in KZ-kampen vermoord. Wanneer de oorlog uitbreekt woont Maia in Amsterdam. Ze is beeldhouwster.

In 1944 heeft Maia zich aangesloten bij Groep 2000. Zij is eerst co-assistente bij de Onderzoek-Centrale. Mede aan de hand van door haar verkregen informatie wordt wel of niet tot steunverlening aan onderduikers door Groep 2000 overgegaan. In het laatste jaar van de oorlog is zij koerierster. Ze werkt voor de Pers van Groep 2000 en brengt dagelijks bulletins van Vrij Nederland naar vaste adressen. Zij spreekt vloeiend accentloos Duits, waarmee zij zich wel eens uit een gevaarlijke situatie heeft gered. In het “beknopt Historisch Verslag” wordt door Jacoba geschreven “dat de koeriersters altijd door weer en wind hun plicht vervulden”; daarbij wordt Maia Kaufmann met name genoemd.

Kort na de bevrijding leert Maia de Griekse Canadees Julius Matrakos kennen, officier in het Canadese leger. Hij ging na de bevrijding terug naar Canada. Zij is hem niet veel later achterna gereisd. Ze woont een jaar in Montreal en is onderwijsassistente op de kunstacademie. Tijdens de relatie met Julius raakt ze in verwachting. Hij moest van zijn familie met een Griekse vrouw trouwen, waarna zij terug naar Amsterdam is gegaan waar haar dochter wordt geboren. Julius is echter in 1947 toch (bij volmacht) met haar getrouwd, maar twee jaar later (ook bij volmacht) van haar gescheiden toen hij een Griekse vrouw ontmoette. Maia is daarna naar Heemstede verhuisd en bij haar grootmoeder ingetrokken. Ze is in die jaren beeldhouwster en speelt ook viool in een “Bach Orkest”.

In 1957 is ze weer naar Canada geëmigreerd, nu met haar dochter. Ze vestigt zich als portretkunstenaar en geeft les op een middelbare school in Victoria B.C. Op 50-jarige leeftijd trouwt ze met John Ritchel, ook een kunstenaar, de liefde van haar leven. Na zijn overlijden heeft haar dochter haar in huis genomen in London, Ontario. In de laatste jaren van haar leven lijdt zij aan dementie. Ze moet worden opgenomen in een verzorgingstehuis en herbeleeft er de verschrikkingen van de oorlog.

Maia Kaufmann is op 26 oktober 2017 overleden.

Annelie Matrakos (dochter)

⇐ terug