Libbe van Loon
(1923-2008)

2018

intern rechercheur
_ huisbezoeker bij Onderzoek-Centrale, koerier, lid van KP

Libbe van Loon is geboren op 10 maart 1923 te Amsterdam. Hij is de zoon van Meindert van Loon en Rutje Wiersma. Hij heeft een broer Cornelis. Het gezin is Nederlands-Hervormd.

Wanneer de oorlog uitbreekt woont hij bij zijn ouders op het adres Bartholomeus Diazstraat 18 in Amsterdam. Libbe behaalt in 1940 het diploma van de 4-jarige MULO. Daarna gaat hij werken bij het warenhuis “De Bijenkorf” in Amsterdam. Achtereenvolgens als kantoorbediende en intern rechercheur. Hij woont dan op het adres Koninginneweg 200b te Amsterdam.

Bij de Bijenkorf werkt hij tot april 1943. Daarna duikt hij onder om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen; hij leeft onder de schuilnaam Bouma. Vervolgens heeft hij tot de bevrijding illegaal werk verricht, voornamelijk voor Groep 2000.

Bij Groep 2000 is Libbe van Loon huisbezoeker geweest bij de Onderzoek-Centrale, hij heeft koeriersdiensten verricht (wapens vervoerd), is betrokken geweest bij de verspreiding van Vrij Nederland en is aan het eind van de oorlog lid geweest van de KP van Groep 2000.

Hij heeft meerdere keren goed samengewerkt met Jacoba en met Groepslid Willem van de Bunt (nummer 2047), brigadier bij de gemeentepolitie Amsterdam.

Zijn broer Cornelis van Loon zit ook in het verzet. Hij is een medewerker van Gerrit Jan van der Veen bij de Persoonsbewijzen-centrale. Jacoba heeft met hem regelmatig contact. Cornelis is ook betrokken geweest bij de verzending van Rode Kruispakketten van Groep 2000 en berichten naar gevangenen in Vught. Toen de problemen tussen de LO en Groep 2000 ontstonden, is Cornelis vanuit de Persoonsbewijzen-centrale met Groep 2000 blijven samenwerken.

Libbe van Loon is na de bevrijding eerst als kantoorbediende gaan werken bij Volksherstel in Amsterdam. Hij is dan verloofd met Agatha van den Berg. In april 1947 is hij in dienst getreden (als adspirant agent) bij de gemeentepolitie Amsterdam. In september 1948 treedt hij in dienst bij de gemeentepolitie te Sliedrecht, in de functie van agent.

Daarna is hij, voor zover bekend, nog werkzaam als bureelambtenaar bij de Provinciale Ziekenhuizen en werkzaam bij de beveiliging van een psychiatrische instelling in Santpoort. Hij is dan woonachtig in Heiloo. Libbe van Loon is op 15 september 2008 overleden.

Klaske van Loon (nicht)

⇐ terug