Leo Verwoerd
 (1899-1945)

kantoorbediende.
– stelt een etage van zijn huis op de Stadhouderskade 56 te Amsterdam beschikbaar aan Groep 2000

Leendert Verwoerd wordt geboren op 23 november 1899 te Amsterdam. Hij is Nederlands-Hervormd. In 1924 trouwt hij met Petronella Christina Veltrop (1890-1977). Het echtpaar krijgt twee kinderen. Leo Verwoerd is van beroep kantoorbediende. Zijn hele werkzame leven (in totaal 26 jaar) werkt hij op kantoor in Amsterdam bij het assurantiebedrijf Mercier & Matthes.

Als de oorlog uitbreekt, gaat Verwoerd in het verzet. Hij levert vervalste persoonsbewijzen aan onderduikers. In de loop van de oorlog helpt hij Joodse landgenoten aan onderduikadressen en huisvest en verzorgt, samen met zijn echtgenote, Petronella Veltrop, gedurende twee jaar een Joods jongetje (Rob Waaker) in zijn woning.

In januari 1945 stelt Verwoerd een etage van zijn woning beschikbaar aan Groep 2000. Kort nadat zijn zoon Henk, op vrijdagmiddag 9 maart 1945, voor de deur door twee politieagenten is aangehouden bij een straatcontrole en verhoord door de Sipo, wordt de woning van de familie Verwoerd uitgebreid doorzocht en worden Verwoerd, zijn vrouw en zijn dochter gearresteerd. Het Joodse onderduikertje, dan 5 jaar oud, wordt snel via de deur van de 1e etage bij buren in veiligheid gebracht. Een andere onderduiker (die er pas een week verblijft) is kort daarvoor via het dak gevlucht.

Als op 10 maart 1945 leden van Groep 2000 de in het pand verborgen codesleutel in veiligheid willen brengen, schieten zij een Sipo-medewerker dood. Op 12 maart 1945 worden Leo Verwoerd, zijn zoon Henk en 28 anderen gefusilleerd als represaille voor de dood van de Sipo-medewerker. Mevrouw Verwoerd en haar dochter Ina worden een week later uit de gevangenis aan de Amstelveenseweg vrijgelaten.

Na de oorlog emigreert mevrouw Verwoerd in mei 1952 met haar dochter, schoonzoon en kleinkind naar Australië (Sylvania). Maar zij kan er niet aarden en keert in mei 1963 alleen weer terug naar Amsterdam. Hier overlijdt zij op 5 juni 1977.

FR

⇐ terug