Jo Willemse
 (1908-2000)

2307

nacht-hoofdzuster in de Valeriuskliniek te Amsterdam
– wijkverzorgster voor de Rivierenbuurt en beheerder van een van de  Logementen 2000. Geeft ook EHBO herhalingscursussen

Johanna Philippine Helene Willemse is in 1908 geboren. Voor en tijdens de oorlog is ze nacht-hoofdzuster in de Amsterdamse Valeriuskliniek. Zij is vanaf de meidagen 1940 een van de contactadressen van Vrij Nederland. Na de arrestaties rond VN in maart ‘41 blijkt zij als wijk-contactadres een waardevolle informatiebron. Jo wordt lid van Groep 2000 als wijkverzorgster voor de Rivierenbuurt, waar veel Joden, maar ook veel NSB’ers wonen.‘Daar konden alleen doorgewinterde en goed getrainde professionals werken, en zo iemand was Zuster Willemse’, schrijft Jacoba van Tongeren over haar in haar memoires. Ook verleent Jo Willemse als Groepslid specifieke steun aan familieleden van omgekomen of in het buitenland strijdende leden van de Koninklijke Marine.

Als Groep 2000 over een pand kan gaan beschikken op de Nieuwe Keizersgracht, wordt Jo beheerder van een van de Logementen 2000, waar zeven slaapplaatsen zijn voor doorreizende Groepsleden, tijdelijke onderduikers en andere mensen die een plek voor de nacht zoeken. Zij neemt de verantwoordelijkheid op zich om “onderduikmoeder” te zijn in haar woning. Vanuit dit adres voert menig verzetsman of verzetsvrouw illegale opdrachten uit, na lichamelijk en geestelijk door Jo te zijn gesterkt. Bovendien komt in dat pand een van de EHBO verbandplaatsen en noodziekenhuizen voor het ‘uur U’, met 20 bedden.

Zuster Willemse speelt als gediplomeerd verpleegster een leidende rol bij de vorming van een EHBO -dienst van Groep 2000. Zij geeft herhalingscursussen EHBO.

Rond 1960 trouwt ze met de heer Wopkes, accountant. Hij overlijdt in 1984, zij overlijdt in 2000.

Kees Reitema typeert haar na haar overlijden als volgt: ‘Zij blijft in onze herinneringen voortleven als een moedige kordate vrouw, die met haar hese stem als een generaal de soms wilde horde in bedwang wist te houden.’

PvT

⇐ terug