Jan Ziel
 (1926- 1993)

ambtenaar bij de Belastingsdienst
– assistent bij de Onderzoeks-Centrale van Groep 2000

Jan Ziel wordt geboren op 26 februari 1926 te Amsterdam. Hij is Nederlands Hervormd. Als de oorlog uitbreekt is hij ‘schrijver der Belastingen’ te Amsterdam. Hij is dit formeel tot november 1944 gebleven.

Jan Ziel wordt begin 1944 lid van Groep 2000. Hij zet zich in voor hulp aan onderduikers in de wijk Overtoom-Kostverlorenkade-NassaukadeStaatsliedenbuurt. Hij is als co-assistent (hulp-huisbezoeker) werkzaam bij de Onderzoeks-Centrale die belast is met het onderzoek naar de binnengekomen steungevallen.

Na de bevrijding wordt Jan Ziel opgenomen in BS-verband, de eerste maanden in Amsterdam. Begin augustus 1945 gaat hij vrijwillig in Millitaire Dienst, vervolgens maakt hij deel uit van de bezettingstroepen in Duitsland. Hier krijgt hij een ernstig ongeluk, waarna hij met zijn bataljon in januari 1947 terugkomt in Amsterdam. Hij verlaat Millitaire Dienst en gaat weer bij de Belastingdienst werken.

Jan Ziel is na de oorlog getrouwd. Begin 1960 woont hij samen met zijn vrouw Cobie en hun kind aan het jacob Marisplein in Amsterdam.

FR

⇐ terug