Jan Peppink
 (1918- 1942)

mede-oprichter van Vrij Nederland
– bracht ‘Nederland Vrij’ uit

Jan Peppink wordt in 1918 in Meppel geboren. Zijn vader is makelaar. Als de oorlog uitbreekt, studeert Jan theologie aan de Vrije Universiteit.

Vanaf 1940 is hij met zijn verloofde, de verpleegster Ariëne van Kalken (Groepslid 11040), betrokken bij ‘Vrij Nederland’. Jan komt ermee in aanraking door een jeugdvriend, Jan van der Neut. Zo krijgt hij het eerste blaadje van Frans Hofker in handen. Aan Jan Peppink is het te danken dat hij vóór het tweede nummer beslag kan leggen op de verklaring van minister Kleffens, inzake de Duitse aanval op de koninklijke familie, met de daarin gegeven rechtzetting van feiten. Jan Peppink heeft ook een rechtstreekse briefwisseling met minister Kleffens en prof. Gerbrandy. Hierdoor was het contact met de regering in Londen gelegd. Jan levert ook een grote bijdrage in het opzetten van een landelijke verspreiding van Vrij Nederland.

Jan is met Jan van der Neut en Jan Kranenburg actief in het opzetten van een spionage-netwerk. Zij reizen het land door en bezoeken veel vrijmetselaren. In februari 1941 ontstaat er een meningsverschil in de redactie over opname van bepaalde artikelen over het Koninklijk huis. Enkele van de oprichters van het eerste uur, waaronder Jan Peppink, treden uit de redactie en richten een nieuw blad op:’Nederland Vrij’. Enkele nummers worden uitgebracht. Eind april wordt Jan gearresteerd, net zoals bijna alle andere mede-oprichters van Vrij Nederland. Na het proces, wordt hij naar een tuchthuis in Kiel vervoerd. Ariëne volgt hem naar Kiel. In haar bijzijn wordt hij doodgeslagen en wordt zij gedwongen hem te begraven, in september 1942.

De vader van Jan leidt een verzetsgroep.

In 1946 wordt Jan herbegraven op de Erebegraafplaats in Bremerhaven. Ariëne is hierbij aanwezig.

PvT

⇐ terug