Jan Dekker
 (1919- 2003)

23025

assurantiemedewerker
– in Groep 2000 hoofd fouragedienst
en lid van het Strijdend Gedeelte (de KP)

Jan Dekker wordt op 19 juli 1919 geboren in Strijp (Eindhoven). Al tijdens de beginjaren van de oorlog raakt Jan betrokken bij de illegaliteit: hij laat Engelse piloten onderduiken en sluist deze piloten door naar België.

In 1942 vertrekt Jan naar Rotterdam om bij een verzekeringsmaatschappij te gaan werken. Nadat hij in Eindhoven wordt gezocht en zijn adres in Rotterdam is doorgegeven aan de bezetter vertrekt hij naar Amsterdam naar de Fa. Roland Holst. Vanuit Eindhoven heeft hij in het begin van de oorlog al contact met Groep 2000. Het is dus vanzelfsprekend dat hij zich bij deze groep aansluit. Er worden vanuit het zuiden bonkaarten naar Amsterdam vervoerd voor de onderduikers. Jan fungeert als hoofd van de fouragedienst en is lid van de knokploeg. Zijn dekmantel is de Fa. Roland Holst die hem alle vrijheid geeft. Als na de bevrijding van het Zuiden de toevoer van distributiebonnen van daaruit is afgesloten, heeft Jan er een dagtaak aan om langs andere wegen zo veel mogelijk distributiebonnen te regelen. In dit verband heeft hij goede contacten met ambtenaren, onder wie de distributieambtenaar Jan van Kan. Ook krijgt hij bonnen na overvallen op distributiekantoren van KP West. Samen met leden van deze KP haalt hij ’s nachts diverse keren kolen van door de Duitsers gevorderde boten. Ook neemt hij deel aan de overval op het distributiekantoor Borgerstraat.

In februari 1945 gaat hij met zijn collega Jan Heere per fiets en boot naar Leeuwarden en Groningen om aardappeltransporten naar Amsterdam te regelen. Het is een zeer gevaarlijke tocht. Hiertoe heeft hij vergunningen gekregen via burgemeester Voûte. Op de avond van 4 mei raakt hij betrokken bij een vuurgevecht in Amsterdam in de omgeving van een EHBO post van Groep 2000 bij de Valkenburgstraat. Hierbij vallen doden en gewonden. Jan raakte alleen aan zijn hand gewond.

Na de oorlog wordt Jan Dekker sergeant bij de afdeling van Prins Bernhard (sectie G2), gelegerd in Apeldoorn. Opdracht van deze afdeling is te zoeken naar verkeerde elementen in het leger en berichten over mensen met een nazi- verleden te verifiëren.

In 1948 start hij in Eindhoven een eigen assurantiekantoor. Jan Dekker overlijdt op 15 oktober 2003 te Eindhoven.

FR

⇐ terug