Herman Ruhe
 (1890-1965)

glastuinder
– werkt mee aan wapendroppings. Verzorgt
schuilplaats in zijn groenteloods waar Jacoba
in het laatste oorlogsjaar kan overnachten

Hermanus Gerardus Ruhe is geboren op 3 juli 1890 te Amsterdam. Hij trouwt in 1913 met Wilhelmina Wichmann. Het echtpaar is Rooms-Katholiek en krijgt dertien kinderen.

Herman Ruhe is glastuinder. Hij kweekt komkommers in platte bakken, tomaten in kassen en buiten diverse groenten. Hij woont met zijn gezin bij de Postjeswetering, in de Sloterpolder aan de rand van Amsterdam. Iedere ochtend brengt hij om 4 uur per boot zijn groenten naar de Centrale Markthallen aan de Jan van Galenstraat. In deze polder, die je bijna alleen per boot kunt bereiken, wonen veel tuinders. De bewoners hebben een groot saamhorigheidsgevoel; burenhulp is er een goed gebruik.

In de oorlog raakt Herman Ruhe na verloop van tijd betrokken bij Groep 2000, evenals zijn dochter Gré die Groepslid is. Hij heeft diverse onderduikers in huis die zich kunnen verstoppen in de kelder. Daarnaast werkt hij mee aan wapendroppings.

Herman Ruhe is voor Groep 2000 zeer belangrijk omdat Jacoba van Tongeren in de oorlog geregeld ’s avonds en ’s nachts bij hem een veilige schuilplaats vindt op de vliering van een groenteloods, waarvan het trapje kan worden ingehaald. Herman Ruhe heeft dat kamertje speciaal voor Jacoba gemaakt en haar daarvan een extra sleutel gegeven.

Wapens die door de geallieerde vliegtuigen worden gedropt in de polder, worden ’s nachts door Ruhe naar de loods gebracht en tijdelijk onder rietmatten verborgen. Zijn schuur wordt een opslagplaats voor wapens. Aan het eind van de Middellantstraat is in die tijd een ophaalbrug over de vaart langs de Orteliuskade, die toegang geeft tot de Sloterpolder. De brug wordt neergelaten waarna politiemannen in burger, of andere verzetslieden, het tuindersgebied binnen kunnen komen. Ze komen soms ook met bootjes. Het behoeft geen betoog dat Herman Ruhe, als vader van dertien kinderen, bij zijn illegale activiteiten grote risico’s heeft gelopen.

Na de oorlog raakt Herman Ruhe door wat hij heeft meegemaakt enige tijd overspannen. Op aanraden van een bevriende psychiater van de Valeriuskliniek wordt hij korte tijd in deze kliniek opgenomen. In 1958 moet het familiebedrijf worden verplaatst vanwege de stadsuitbreiding. Het huidige Rembrandtpark ligt op de plaats waar het bedrijf van Herman Ruhe destijds was gevestigd. Herman Ruhe is op 14 mei 1965 te Sloten overleden.

In 1982 is aan hem postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend.

FR

⇐ terug