Helena Savi-Buring
 (1919-1992)

2060

– bontwerkster
– verleent als wijkverzorgster hulp aan
onderduikers

Helena Johanna Maria Buring wordt geboren op 10 september 1919. Zij is van beroep bontwerkster. Als de oorlog uitbreekt, woont zij in Amsterdam.

Helena Buring werkt tot haar huwelijk met Mattheus G.J. Savi in juli 1944 als bontwerkster. Zij houdt zich daarnaast bezig met illegale activiteiten. In eerste instantie met het verspreiden van illegale lectuur, die zij ontvangt van haar beide broers. Eind 1943 / begin 1944 is zij – via haar broer Martien Buring (Groepslidnummer 2014)- lid geworden van Groep 2000. Ook haar zuster Anna is lid geworden van Groep 2000 (lidnr. 2050). Hier wordt zij ingeschakeld bij hulpverlening aan onderduikers.

De hulpverlening bestaat uit het verstrekken van bonkaarten en soms uit het verstrekken van geld. Zij wordt voor Groep 2000 wijkverzorgster in district West, in de Surinamebuurt. Tot haar taak behoort ook onderzoekswerk naar de noodzaak van de gevraagde hulp. De onderzoekers komen frequent bij elkaar, soms 1x per week, voor het uitwisselen van gegevens en het geven van nieuwe opdrachten.

Opmerkelijk is dat echtgenoot Mattheus Savi de gehele oorlog lid is geweest van de NSB. Hij heeft echter zijn vrouw geen strobreed in de weggelegd bij haar illegale activiteiten. Enkele keren zijn er korte tijd onderduikers bij hen in huis geweest; hij heeft meegeholpen met hand-en spandiensten in de expeditie.

Mevrouw Savi heeft na de oorlog veel last van slapeloosheid en nachtmerries en krijgt ook maag- en darmklachten. Zij heeft nog getracht enkele jaren (in 1968 – 1972) te werken als bontwerkster. Maar vanwege gezondheidsklachten is zij uiteindelijk afgekeurd.

Mevrouw Savi is draagster van het Verzetsherdenkingskruis. Zij overlijdt op 4 december 1992.

FR

⇐ terug