Heine (Harry) Sietsma
(1925-2007)

19055

– assistent huisbezoeker voor Onderzoek-Centrale

Heine (later: Harry) Sietsma wordt geboren op 4 september 1925 te Schoondijke (Zeeland). Hij is de zoon van Dr. Kornelis (Kees) Sietsma en Jannetje Dekker. Zijn vader is Gereformeerd predikant.  Heine is in het gezin de oudste van 5 kinderen.
Het gezin Sietsma verhuist in 1928 naar Eindhoven en in 1934 naar Amsterdam, waar het o.a. op het Valeriusplein 5 heeft gewoond. Heine doorliep in Amsterdam het Gereformeerd Gymnasium.
Dominee Sietsma heeft op zondag 1 februari 1942 in de kerkdienst gebeden voor prinses Beatrix, die de dag ervoor 4 jaar geworden was. Ook laat hij een collecte houden voor de zending onder de Joden, waarvan de Duitsers dachten dat deze gehouden wordt om de Joden financieel te ondersteunen. Hij wordt de volgende dag gearresteerd en preventief in hechtenis genomen met name voor het afleggen van eeen kanselboodschap, gericht tegen het Nationaal Socialisme. Uiteindelijk wordt hij afgevoerd naar het concentratiekamp Dachau, waar hij op 7 september 1942 is omgekomen.

Heine is in het laatste oorlogsjaar assistent-huisbezoeker bij de Onderzoek-Centrale van Groep 2000. Mede aan de hand van door hem bij huisbezoeken opgedane informatie wordt al of niet tot hulpverlening aan onderduikers vanuit Groep 2000 overgegaan.
Ook heeft hij illegale kranten en foto’s van de Koninklijke familie verspreid.
Uit de levensbeschrijving van Jan Dekker (groepslid nr.23025) komt naar voren dat zijn ouders in Eindhoven veel contact hadden met de ouders van Heine Sietsma. Dit is de reden dat Jan in 1944 verschillende malen ondergedoken is geweest bij het gezin Sietsma op het Valeriusplein.

Na de oorlog emigreert Heine (in Australië Harry) in 1951 samen met zijn broer Anton naar Melbourne, een jaar later gevolgd door hun moeder en de rest van het gezin. Uiteindelijk hebben zij zich gevestigd in Sydney. Harry studeert rechten aan de Sydney University en wordt als advocaat toegevoegd aan het Supreme Court aldaar. De jaren daarna is hij tot zijn pensioen praktiserend advocaat en partner op een advocatenkantoor.
Harry is in 1964 getrouwd met Joan. Het echtpaar krijgt 2 kinderen.
Op 20 april 2007 is Harry Sietsma in Sydney overleden.

Jake en Elizabeth (zijn kinderen)

⇐ terug