Geugjen Simon Willem (Tom) Keur
 (1909-1988)

1400K

– chef van districtskantoor Gemeentelijke Distributiedienst te Amsterdam
– leider sabotagegroep Borgerstraat (Kring 1400)

Geugjen Simon Willem Keur (roepnaam Tom) wordt geboren op 16 november 1909. Hij trouwt met Alida Christiana Koopmans (1913) en het echtpaar krijgt vier kinderen. Als de oorlog uitbreekt, is het gezin woonachtig in Amsterdam-West.

Gedurende de oorlog is Tom Keur in dienst bij de Gemeentelijke distributiedienst te Amsterdam. Eerst als Chef van het districtskantoor Amsterdam-West in de Borgerstraat en later als Secretaris van de Gemeentelijke distributiedienst aan de Amstel (eveneens te Amsterdam).

Tom Keur is in de oorlog zowel lid van de groep ‘Vrij Nederland’, als van Groep 2000. In het verzet is hij bekend onder zijn schuilnaam ‘Van Alphen’. Vanwege zijn functie bij de Gemeentelijke Distributiedienst kan hij stelselmatig op grote schaal distibutiebescheiden voor Groep 2000 regelen ten behoeve van onderduikers. Keur leidt ook een sabotagegroep van de distributiedienst (Kring 1400).

Na de oorlog verhuist het gezin Keur naar Groningen, adres: Schaperstraat 1, Haren. Tom Keur overlijdt in Haren op 19 september 1988.

FR

⇐ terug