Ger Battermann
 (1905-1996)

205

bloemist
– organiseert huisindustrie voor onderduikers, met name door het spinnen van wol

Gerrit Georg August Batterman is in 1905 geboren in Amsterdam in een gezin met zeven kinderen. Zijn vader is timmerman en zijn moeder verdient bij als fijnstrijkster. Hij doorloopt met succes de tuinbouwschool. Als 18-jarige gaat hij uit huis om te gaan werken in de Wieringermeerpolder. In diezelfde tijd groeit zijn interesse in de sociale ontwikkelingen en de politiek. Hij ontmoet zijn toekomstige vrouw, Engelina van Wijngaarden (1905) op een vergadering van de S.D.A.P. Zij trouwen en beginnen een bloemenwinkel. Bij het uitbreken van de oorlog woont het echtpaar in Bussum. Daar sluit Ger Batterman zich aan bij een communistische verzetsgroep, maar deze groep wordt verraden. Hij ontkomt en sluit zich daarna aan bij Groep 2000.

Batterman begint zijn verzetswerk met het vinden van onderduikadressen en het verzamelen van persoonsbewijzen bij bekenden uit eigen kring door hen te vragen hun persoonsbewijs te ‘verliezen’. Daarna zet hij, beginnend in Bussum, door het hele land plekken op waar wol kan worden gesponnen als huisindustrie. Hij voorziet de onderduikers van materiaal en leert ze hoe ze moeten spinnen.

Na de bevrijding werkt hij bij de ‘Bijzondere Rechtspleging’ en in een Kamp in het Gooi waar vooral jonge NSB-ers gevangen zitten. Daarna werkt hij bij de KLM. Ger Batterman overlijdt in 1996.

Wanda Batterman- Steutel (dochter)

⇐ terug