Gé van der Neut
 (1912)

1401

verpleger
– hoofd van de EHBO-dienst

Geertje Emmetje van der Neut wordt geboren op 16 mei 1912 in Haarlemmermeer. Zij volgt een verpleegstersopleiding en blijft vervolgens haar gehele werkzame leven in de verpleging werkzaam. Gé van der Neut raakt vanaf het begin van de oorlog bij het verzet betrokken. Zij behoort tot de eerste groep illegale werkers bij ‘Vrij Nederland’ samen met haar broer Jan van der Neut, één van de oprichters van VN. Als de meeste VN-medewerkers in 1941 worden gearresteerd, sluit Gé van der Neut zich aan bij Groep 2000. Onder leiding van Jacoba zorgt Gé er samen met Madeline van Geuns voor dat de voedselbonnen vanuit het centraal-depot bij de verschillende wijkverzorgers komen.

In 1944 gaat zij- op verzoek van Jacoba- met introductiebrieven van de Amsterdamse Kerkenraad het land in naar dorpspredikanten om te vragen voedselbonnen voor de onderduikers in Amsterdam te organiseren. Zij verlooft zich in dat jaar met ds. Klaas Beks (2035) die vanuit Harlingen in Amsterdam is ondergedoken.

Tijdens de vergadering met VN op 12 januari 1945 treedt Gé van der Neut samen met Klaas Beks en enkele anderen uit het Groepsverband en stappen zij over naar VN. Ook de EHBO-dienst gaat op dat moment over naar VN. Gé van der Neut staat daarna tot de bevrijding aan het hoofd van de materiële verzorging en algemene uitvoering van de EHBO-dienst.

Na de oorlog gaat Gé werken (en wonen) in de Alex van der Leeuwkliniek op de Overtoom in Amsterdam. In 1956 neemt zij met hulp van de Stichting 1940-1945 (die haar een lening verstrekt) een klein bejaardentehuis over in Amsterdam. Op 11 december 1957 trouwt Gé met Holger Jensen, een Deense landarbeider. Op 17 december 1957 woont zij met haar man nog op het adres Bredeweg 8 te Amsterdam. Later is het echtpaar verhuisd naar het platteland in Friesland.

Op 13 januari 1982 woont zij op het adres Pepergaweg 19 te Peperga (gemeente Weststellingwerf ). Verdere informatie ontbreekt.

PvT

⇐ terug