Frans Hofker
 (1921- 2000)

typist bij de PTT
– initiatiefnemer van Vrij Nederland, waarvan het eerste nummer op 31 augustus 1940 uitkomt

Franciscus Hofker is geboren op 4 maart 1921 in Amsterdam. Hij is 19 jaar als de oorlog uitbreekt. Hij heeft dan al z’n diploma van de HBS op zak en is werkzaam bij de PTT in Amsterdam als typist. Daar vat hij het plan op de ondergrondse pamfletten, brieven en gedichten die sinds de capitulatie van Nederland in mei 1940 circuleren, in één krant onder te brengen. Op deze manier, zo oordeelt hij, zal de Duitse leugenpropaganda ontmaskerd worden en de Nederlandse bevolking op de hoogte blijven van de werkelijke stand van zaken. Bovenal moet het blad het gekrenkte rechtsgevoel van de bevolking en het recht doen wedervaren. Samen met twee vrienden van school, Kalkman en Van Donge en PTT collega Galjaard wordt het plan uitgewerkt.

Daan Levendig, Jan van der Neut en Jan Peppink zijn in deze beginperiode ook nauw betrokken bij het initiatief, waarbij het contact met ‘Groep 2000’ door Jan van der Neut wordt gelegd. ‘Groep 2000’ ondersteunt Vrij Nederland op verschillende manieren.

Het eerste nummer verschijnt op op 31 augustus 1940, de verjaardag van koningin Wilhelmina. Op 9 mei 1941 wordt Frans opgepakt door de Sicherheitspolizei en na een verblijf van een jaar in het Oranje Hotel in Scheveningen begint het proces.

Hij wordt veroordeeld tot 6 jaar tuchthuisstraf en gaat op transport naar Kleef, daarna naar Keulen om te eindigen in Siegburg.

In maart 1945 ontsnapt hij uit Siegburg met een paar vrienden en na een barre tocht vol ontberingen komt hij uiteindelijk op 1 juni 1945 aan in Amsterdam.

Na de oorlog werkt hij nog even bij de PTT, daarna is hij korte tijd redacteur van Ons Baken geweest. Hij trouwt, waarna hij gaat werken bij de Hollandse Lloyd en voor een paar jaar naar Brazilië afreist als buitenland correspondent en vertaler. Hij krijgt drie kinderen. Eenmaal terug in Nederland werkt hij tot aan zijn pensionering als technisch vertaler.

Frans overlijdt op 25 mei 2000 in Delft.

Karen Hofker (dochter)

⇐ terug