Ds. Nico Knoppers
 (1917-2006)

gereformeerd predikant
– helpt samen met andere predikanten Groep 2000 aan contacten met knokploegen die in 44/45 distributiekantoren overvallen, waardoor Groep 2000 aan de benodigde voedselbonnen komt

Nicolaas Bastiaan Knoppers wordt geboren op 3 maart 1917 in Almelo als zoon van Annetje Valkenier en ds. dr. Bastiaan Antonie Knoppers. Zijn vader is predikant in de Gereformeerde Kerk en zijn moeder is voorzitter van de Nederlandse Christen Vrouwen Bond (NCVB). Nico Knoppers studeert theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en aan de McGill University te Montreal (Canada).

In 1942 trouwt hij met Bartha Maria (Barthie) Boon (1918-2012) en wordt hij gereformeerd predikant te Lollum. Daar is hij actief in het verzet. Hij en zijn vrouw bieden onderdak aan Joden en andere onderduikers en verbergen wapens in de pastorie en kerk. Die wapens worden vaak ‘s nachts vervoerd via sloten terwijl Duitsers op de wegen patrouilleren.

Als de LO midden 1944 dreigt geen voedselbonnen meer te zullen leveren aan Groep 2000 als de Groep niet alle adressen aan hen geeft, weigert de Groep dat te doen. Een paar predikanten, onder wie ds. Knoppers, brengen de Groep met knokploegen in contact die bereid zijn overvallen op distributiekantoren te plegen. Zo worden alsnog de benodigde 4.500 voedselbonnen per periode verkregen.

Zijn oudste zoon wordt geboren op 17 april, de dag van bevrijding van Lollum. Na de oorlog staat hij te Hardenberg (1946) en Hilversum (1949). In 1955 vertrekt hij met zijn gezin naar Canada, waar hij predikant wordt in de Christian Reformed Church te Edmonton. Van 1960 tot 1968 staat hij te Montreal en vervolgens is hij evangelisatie-predikant in El Paso, Texas in de Verenigde Staten. Van 1971 tot zijn emeritaat in 1982 is hij predikant van Red Deer-First Christian Reformed Church (Canada). Tijdens zijn emeritaat is hij scriba van Classis Alberta- North en zijn zijn vrouw en hij actief betrokken bij het oprichten van een basisgemeente (Fellowship) waarvan hij als associate pastor fungeert. Hij wordt een van de grondleggers van King’s University, een Christelijke universiteit in Edmonton, Alberta en is pastor voor predikanten in de regio. Vele jaren na de oorlog, in 1995, wordt Nico Knoppers onderscheiden voor zijn verzetswerk. Hij overlijdt op 28 oktober 2006 in Sherwood Park, Alberta.

Annelies Knoppers (dochter)

⇐ terug