Chris Dobbinga
 (1898- 1945)

19016D

sergeant-telegrafist bij de Koninklijke
Marine
– marconist bij het illegale Marine Zendstation

Chris/Kik Wilhelmus Dobbinga is geboren op 2 oktober 1898. Hij vervult een diensttijd van bijna 28 jaar bij de Koninklijke Marine, waarvan ruim 16 jaar in Nederlands-Indië. Dobbinga is sergeant-telegrafist. In 1940 wordt hij gepensioneerd. In september van dat jaar trouwt hij met een ruim acht jaar jongere weduwe (verloskundige) die een vijfjarig dochtertje heeft. Het gezin gaat in Amsterdam-Noord wonen. Eind april 1943 duikt hij onder na een oproep voor terugkeer in Duitse krijgsgevangenschap te hebben ontvangen.

Vanaf mei 1944 is hij -samen met enkele andere oud-marinemannen- ten behoeve van het Algemeen Hoofd Kwartier van de Orde Dienst en Groep 2000 als marconist verbonden aan het Leidend Station -II van de OD-Radiodienst. De radio-, zend- en ontvangstpost is geïnstalleerd in een gehuurd gedeelte van het Oudelieden-tehuis aan de Nieuwe Herengracht 2 te Amsterdam. Van mei tot september 1944 werkt Dobbinga wekelijks mee aan het illegaal verzenden van gecodeerde telegrammen; na Dolle Dinsdag is hij dagelijks betrokken bij de activiteiten van LS-II.

Na een inval in het pand op 30 januari 1945 wordt Dobbinga de volgende dag gearresteerd. Op 14 april 1945 wordt hij op de Amsteldijk gefusilleerd.

uit: ‘De Eerebegraafplaats te Bloemendaal’

⇐ terug