Caroline Strubelt (Puck)
(1911-1999)

huisvrouw
– achtereenvolgens lid van twee knokploegen. Heeft geld en bonkaarten geleverd aan Groep 2000.

Caroline Louise Hermine Strubelt, haar schuilnaam in de oorlog is “Puck”, wordt geboren op 17 juni 1911. Zij trouwt in 1931 met Isidoor Huijkman (800). Het echtpaar krijgt drie kinderen. Als de oorlog uitbreekt woont het gezin op het adres Joos Bankersweg 21 II, Amsterdam.

Haar echtgenoot, die KP-lid is, wordt op 1 september 1944 gearresteerd en op 6 september 1944 gefusilleerd.

Caroline Strubelt assisteert haar echtgenoot bij diens illegale werk en treedt onder meer als koerierster op. Zij wordt – met haar man – achtereenvolgens lid van de KP Alkmaar (van Frits Conijn) en vanaf juli 1944 van de KP Jos, die vanuit Rotterdam opereert.

Deze knokploegen maken bonkaarten en blanco persoonsbewijzen buit bij overvallen op distributiekantoren en gemeentehuizen. Via Martin Buring (groepslidnr. 2014), de buurman van het echtpaar Huijkman, worden bonkaarten en blanco persoonsbewijzen aan Groep 2000 geleverd.

De KP Jos pleegt in 1944 een overval op het postkantoor van het Centraal-Station te Rotterdam. Bij deze overval is onder meer een groot geldbedrag buitgemaakt. Op een dag krijgt Jacoba bezoek van een betrekkelijk gedrongen figuurtje in een sjofel kort leren jasje met een pakje onder haar arm dat verpakt is in de ‘Deutsche Zeitung’. Het is “Puck”. Zij komt namens de KP Jos een bedrag van fl.10.000,– aanbieden als steun voor het werk van Groep 2000.

In december 1946 hertrouwt “Puck” Strubelt met J.H.de Reus, ook een KP-er uit Rotterdam. Zo wordt dat kleine vrouwtje niet alleen in daad, maar ook in naam Mevrouw de Reus.

Na de oorlog heeft zij regelmatig last van hoofdpijnen en geheugenstoornissen. ’s Nachts kan zij bijna niet slapen. Haar klachten zijn vermoedelijk het gevolg van de spanningen die zij in de oorlog heeft doorgemaakt.

Om gezondheidsredenen is zij in 1951 met haar gezin vanuit Amsterdam verhuisd naar een rustiger omgeving in Zandvoort. In die plaats overlijdt zij op 13 december 1999.

FR

⇐ terug