Marjan Schwegman over Jacoba van Tongeren

Marjan Schwegman over Jacoba van Tongeren

De toenmalige NIOD-directeur Prof. Dr. Marjan Schwegman, gaf op 21 maart 2015 de lezing ‘Jacoba van Tongeren. Verzetsstrijdster tegen wil en dank’ ter gelegenheid van het uitkomen van het boek Jacoba van Tongeren en de onbekende verzetshelden van Groep 2000 (1940-1945) van Paul van Tongeren en Trudy Admiraal.
De video van deze lezing staat nu op You Tube en is te bekijken via deze link en is eveneens te zien op deze website bij video’s. De tekst van de gehele lezing staat eveneens online.

F-site.nu – Geschiedenisles over vrouwen

Het onderwijsmateriaal mbt Jacoba van Tongeren op de onlangs gelanceerde website voor het onderwijs F-site  is te vinden via deze link.

F-site biedt geschiedenisdocenten lesmateriaal over vrouwen uit de geschiedenis, toegespitst op de tien tijdvakken uit het geschiedenisonderwijs. Het kan tevens als bron dienen voor leerlingen die een spreekbeurt of werkstuk over een historische vrouw willen geven. Natuurlijk is F-site er ook voor iedereen die meer wil weten over vrouwen uit de geschiedenis: van de prehistorie tot nu.

Alle historische vrouwen op F-site worden uitgelicht aan de hand van een biografie, facts, quotes en een opdracht voor in het voortgezet onderwijs. Deze opdracht is een handreiking en biedt inspiratie voor hoe je de historische vrouwen meer zichtbaar kunt maken voor leerlingen. Bij het maken van het materiaal is er rekening gehouden met de kenmerkende aspecten en begrippen uit de huidige geschiedenismethodes.

De vijftig vrouwen op F-site zijn slechts een begin. F-site is een platform dat steeds verder wordt aangevuld met nieuwe verhalen en lesmateriaal.

 

 

 

29 oktober ‘De Geschiedenisles die je nooit hebt gehad! Over hoeren, heksen en heldinnen’

Educatief Platform ‘Van Gisteren’ lanceert op 29 oktober om 20.00 uur in de Rode Hoed het project De geschiedenis die je nooit hebt gehad ! Over ‘hoeren, heksen en heldinnen’.  Aandacht wordt gevraagd voor vrouwen die een plaats in de geschiedenis verdienen. Jacoba van Tongeren hoort daar ook bij.
Vrouwen zijn in de geschiedenismethodes vaak onzichtbaar. Als vrouwen er al in voorkomen, worden ze vaak stereotyperend neergezet als hoer, heks of heldin.
Via het online educatief platform F-site – F staat voor Feminisme – brengt ‘Van Gisteren’ verandering in de eenzijdige beeldvorming en maakt historische vrouwen weer zichtbaar.

De F-site wordt een online educatief platform met Lesmateriaal over vrouwen in de geschiedenis. Docenten vinden hier gratis toegankelijk lesmateriaal.

 

3 oktober presentatie ‘1001 vrouwen uit de 20e eeuw’.

De presentatie van het boek 1001 vrouwen uit de 20e eeuw, van historica Els Kloek vindt plaats op woensdag 3 oktober 2018 in het Amsterdam Museum. Jacoba van Tongeren is een van deze 1001 vrouwen.

Vanaf 4 oktober 2018 tot en met 10 maart 2019 is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling 1001 vrouwen in de 20ste eeuw te zien. Samen met Els Kloek, de initiator en samenstelster van het gelijknamige boek, presenteert het Amsterdam Museum meer dan 125 bekende en minder bekende vrouwen die, ieder op hun eigen manier, een rol hebben gespeeld in de twintigste eeuw. De veelheid aan verhalen geeft een verrassende kijk op de geschiedenis van de vorige eeuw. Al ligt de nadruk op het verleden, de tentoonstelling is uiterst actueel: ook vandaag de dag zijn mogelijkheden en hindernissen voor vrouwen onderwerp van gesprek.

Meer informatie over het project 1001 vrouwen uit de 20e eeuw vindt u hier. Els Kloek ‘1001 vrouwen uit de 20e eeuw’ (uitg. Vantilt) hardcover, 1550 pagina’s, € 39,50